Často kladené otázky

Na této stránce naleznete odpovědi na otázky, které vás zajímají. Pokud v této databázi často kladených otázek nenaleznete konkrétní odpověd, můžete nám napsat na naši kontaktní e-mailovou adresu (info@profema.cz). Na odpovědi odpovídá MUDr. Veronika Frisová.

Při ultrazvukovém vyšetření – 20.týden těhotenství – zjištěna mozečková cysta plodu.Jak závažné je toto zjištění? Prý do 24.týdne může i sama vymizet.Je tomu tak? Děkuji za odpověď.

Pokud se jedná o  tzv. cystu choroidního plexu (v postranní mozkové komoře), tyto cysty se vyskytují zhruba u 2% normálních těhotenství a jako izolovaný (samostatný) nález nezhoršují prognózu těhotenství. Zpravidla spontánně vymizí během několika dalších týdnů. Někdy mohou být znakem chromozomálních vad, zvláště trizomie 18. Pokud však nejsou přítomny žádné jiné anomálie plodu a znaky chromozomálních vad, je postižení plodu trizomií 18 extrémně nepravděpodobné. Někdy bývají cysty choroidního plexu popisovány v souvislosti s Downovým syndromem, názory odborníků a výsledky studií však nejsou jednotné a pokud byl screening Downova syndromu negativní, zůstává riziko nízké. Z tohoto důvodu nebývá amniocentéza (odběr plodvé vody- 1% riziko potratu) s vyšetřením chromozómů ve většině evropských center u izolovaného nálezu cysty choroidálního plexu doporučována.

Poznámka: Rozhodně je však nutné provést podrobné vyšetření anatomie plodu  (genetický ultrazvuk) včetně specielního vyšetření jeho srdíčka (fetální echokardiografie) a vyloučit přítomnost jiných abnormalit.

S pozdravem
Dr. Frisová

 

Dobrý den,může se u jedné ženy opakovat těhotenství s Downovým syndromem?

Ano, u jedné ženy se může opakovat těhotenství s Downovým syndromem. Nicméně je to extrémně nepravděpodobné, že by k tomu došlo. Riziko pro další těhotenství se po porodu/potratu plodu s Downovým syndromem zvyšuje pouze o 0.75%.

S pozdravem
Dr. Frisová

 

Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli dlouhodobější užívání antikoncepce (např. 8 let) může ohrozit zdraví plodu. Případně jestli se doporučuje, před plánovaným početím, nějakou dobu už antikoncepci nebrat?

Dobrý den, dlouhodobější používání antikoncepce před otěhotněním neohrozí zdraví plodu. Není proto třeba ani dělat žádnou pauzu. Osmileté používání antikoncepce ale může způsobit poruchy menstruačního cyklu a obtíže s otěhotnění. Doporučuje se na krátkou dobu (okolo 3 měsíců) antikoncepci po pěiltém užívání vysadit. U většiny žen ale i po osmiletém užívání antikoncepce nevznikne zásadní problém otěhotnět. A na vývoj miminka to rozhodně nemá vliv.

S pozdravem
Dr. Frisová

 

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je amniocentéza bolestivá a zda vyšetření neohrožuje plod.

Dobrý den, amniocentéza není příliš bolestivý výkon, jehla je tenká a výkon bolí přibližně stejně jako běžná injekce. Proto se také ve většině center nepoužívá žádná anestezie a není obecně doporučována.